
 
 
 
 
 
 

May 13, 2011 
 
Xx Xxxxxxx 
 
VIA E-MAIL: xxxxxx@xxxx.com 
 

Re: OSC File No. AD-xx-xxxx 
 
Dear Mx. Xxxxx: 
 

This letter is in response to your request for an advisory opinion concerning the Hatch Act.  
The U.S. Office of Special Counsel (OSC) is authorized pursuant to 5 U.S.C. § 1212(f) to issue 
opinions under the Act.  Specifically, you ask whether the Hatch Act prohibits you from being a 
candidate in a partisan election for public office while employed as a corrections lieutenant with 
the Xxxxxx County Sheriff’s Office (Sheriff’s Office).  We reviewed this matter, and as 
explained below, we have concluded that the Hatch Act prohibits your candidacy.   
 

Persons covered by the Hatch Act (5 U.S.C. §§ 1501-1508) are subject to certain 
protections and restrictions with respect to their political activity.  Thus, under section 1502, 
covered employees are protected from being coerced into political activity.  On the other hand, 
the Act prohibits such employees from being candidates for public office in partisan elections, 
i.e., elections in which any candidate represents, for example, the Republican or Democratic 
Party.  5 U.S.C. § 1502(a)(3). 
 
 Covered employees are those whose principal position or job is with a state, county or 
municipal executive agency, and whose job duties are “in connection with” programs financed in 
whole or in part by loans or grants made by the United States or an agency thereof.                      
5 U.S.C. § 1501(4).  It has long been established that an officer or employee of a state or local 
agency is subject to the Hatch Act if, as a normal and foreseeable incident of his principal 
position or job, he performs duties in connection with an activity financed in whole or in part by 
federal funds.  In re Hutchins, 2 P.A.R. 160, 164 (1944); Special Counsel v. Gallagher, 44 
M.S.P.R. 57 (1990).  Coverage is not dependent on the source of an employee’s salary, nor is it 
dependent upon whether the employee actually administers the funds or has policy duties with 
respect to them.  See Special Counsel v. Williams, 56 M.S.P.R. 277, 283-84 (1993), aff’d, 
Williams v. M.S.P.B., 55 F.3d 917 (4th Cir. 1995).  Furthermore, application of the Act is not 
affected by whether the federal contributions are made in advance or as a reimbursement.  See In 
re Palmer, 2 P.A.R. 590 (1959), remanded, Palmer v. U.S. Civil Service Commission, 191 F. 
Supp. 495 (S.D. Ill. 1961), rev’d 297 F.2d 450 (7th Cir. 1962), cert. denied, 369 U.S. 849 (1962); 
In re Bollettieri, 2 P.A.R. 674 (1962); In re Engelhardt, 2 P.A.R. 632 (1961); In re Ramshaw, 2 
P.A.R. 769 (1966); Special Counsel v. Alexander, 71 M.S.P.R. 636 (1996), aff’d sub nom. 
Alexander v. Merit Sys. Protection Bd., 165 F.3d 474 (6th Cir. 1999). 
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 We understand that you are employed as a corrections lieutenant with the Sheriff’s Office, 
and in that capacity, are responsible for the supervision of inmates and other corrections officers.  
The Sheriff’s Office has entered into a cooperative agreement with the U.S. Marshal’s Service, 
U.S. Immigrations and Customs Enforcement (ICE), Federal Bureau of Prisons (BOP), and 
Headquarters, Department of the Army (HQDA) through which the County receives 
reimbursements from the federal government for the housing, safekeeping and subsistence of 
federal prisoners at the county jail.  The Sheriff’s Office receives federal reimbursements at a 
rate of approximately $81 per day per inmate from the U.S. Marshals Service ICE, BOP, and 
HQDA for housing such inmates.  This per diem rate is established on the basis of actual and 
allowable costs associated with the operation of the detention facility and that benefit federal 
prisoners.  Such costs include the detention facility’s personnel expenses, which include the costs 
of the salaries and fringe benefits of the corrections officers at the facility. 
 
 Accordingly, because, as a corrections officer, you are responsible for the safekeeping of 
inmates at the Xxxxx County Jail, we have concluded that you have duties in connection with 
activities financed by federal grants from the U.S. Marshal’s Service, ICE, BOP, and HQDA.  
Therefore, you are covered by the provisions of the Hatch Act, and the Act prohibits you from 
being a candidate in a partisan election while employed as a corrections lieutenant with the 
Xxxxx County Sheriff’s Office. 

 
Please contact me at (202) 254-3673 if you have additional questions regarding this matter. 
 
 

Sincerely, 
 
 /s/ 
 
Erica S. Hamrick 
Deputy Chief 
Hatch Act Unit 
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